Szkolenia FRR

RODO - OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH

Prowadzący Prowadzący  Przemysław Olszewski, Krzysztof Stucke, Barbara Zapała

Ochrona danych osobowych 25 maja 2018r. zaczęły być stosowane przepisy unijnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO), które zastąpiły obowiązującą w Polsce ustawę o ochronie danych osobowych, a w skali europejskiej (obszaru EOG) – Dyrektywę 95/46/WE. Jak przygotować swoją jednostkę do tych zmian? Celem szkolenia jest wskazanie zmian i zasad tworzenia dokumentacji w jednostce po nowemu.

1
Data szkolenia
Miasto
Tryb
Cena
15.01.2021
Online
Tryb dzienny
459,00 zł netto / brutto
459 459 PLN
Praktycy dla Praktyków - gwarantujemy minimum teorii - maksimum praktyki. Budujemy nasze programy szkoleniowe, tak by przełożyły się na efekty biznesowe u naszych Klientów, zapewniając równocześnie komfortowe warunki organizacyjne.

Cel szkolenia:
Celem szkolenia jest zaznajomienie uczestników z przepisami – pod kątem prawnym, ale i organizacyjno-technicznym. Przedstawione i przedyskutowane zostaną dotychczasowe wytyczne w Zakresie Przetwarzania Danych Osobowych oraz rekomendacje GIODO i UODO. Na szkoleniu przedstawione będzie przykładowe wdrożenie nowych zasad ochrony danych osobowych w działającej organizacji.

Korzyści dla uczestników szkolenia:
Uczestnicy zdobywają wiedzę na temat aktualnych prawnych regulacji dotyczących danych osobowych i ich przetwarzania oraz zasad przestrzegania obowiązujących standardów. Udoskonalenie umiejętności organizacji działu ochrony danych osobowych.

Adresaci szkolenia:
  • pracownicy Urzędów, Administracji i innych instytucji państwowych i publicznych,
  • administratorzy bezpieczeństwa informacji,
  • członkowie kadry kierowniczej firm,
  • dyrektorzy personalni, pracownicy działów kadrowo-płacowych i HR
  • kierownicy działów informatyki, sprzedaży, obsługi klienta,
  • pracownicy, których stanowiska pracy związane są z zagadnieniem ochrony danych,
  • wszystkie osoby zainteresowane zagadnieniem ochrony danych osobowych.
Potwierdzenie uczestnictwa w szkoleniu:
Certyfikat ukończenia szkolenia Fundacji Rozwoju Rachunkowości.

UWAGA
Istnieje możliwość organizacji szkolenia dla 2-3 osób, jak również w formie zamkniętej, dostosowanego do Państwa potrzeb. Aby uzyskać więcej informacji prosimy o kontakt z opiekunem szkolenia.
1. RODO – podstawowe definicje i obowiązujące regulacje prawne:
- Jakie są obowiązujące regulacje prawne w zakresie ochrony danych osobowych?
- Co to są dane osobowe i jakie są rodzaje danych?
- Na czym polega przetwarzanie danych?
- Na czym polega profilowanie?
- Jakie są podmioty uczestniczące w procesie przetwarzania danych?

2. Jak prowadzić działalność zgodnie z RODO?
- Jakie są założenia w ochronie danych osobowych?
- Jakie są zasady przetwarzania danych osobowych?
- Jakie są podstawy przetwarzania danych osobowych?
- Jakie są obowiązki administratora danych? Jaką dokumentację powinien prowadzić administrator danych, aby być zgodnym z RODO?
- Co to jest analiza ryzyka? Co w praktyce oznaczają pojęcia: "privacy by design and privacy by default" ?
- Jak są rodzaje środków bezpieczeństwa danych osobowych?
- Jakie wymagania powinny spełniać systemy informatyczne?
- Jakie prawa przysługują osobom fizycznym?

3. Kontrola – kto może ją przeprowadzić i jakie grożą za to kary:
- Organy kontrolne w zakresie ochrony danych osobowych,
- Kary administracyjne.

4. Rodzaje odpowiedzialności z tytułu naruszenia regulacji dot. ochrony danych osobowych:
- Odpowiedzialność karna,
- Odpowiedzialność cywilna,
- Odpowiedzialność administracyjna,
- Odpowiedzialność dyscyplinarna.

5. Pytania uczestników.

Terminarz

Szkolenie w Warszawie trwa 8 godzin dydaktycznych.
Prowadzący: Przemysław Olszewski.

Szkolenie w Katowicach trwa 8 godzin dydaktycznych.
Prowadzący: Krzysztof Stucke.

Szkolenie online trwa 8 godzin dydaktycznych.
Prowadzący: Barbara Zapała lub Przemysław Olszewski.

Czas trwania

8 godzin dydaktycznych (1 godzina dydaktyczna = 45 minut) Zajęcia odbywają się w godzinach:
- 9:00 - 10:30
- przerwa 15 minut
- 10:45 - 12:15
- przerwa 45 minut
- 13:00 - 14:30
- przerwa 15 minut
- 14:45 - 16:15
Olszewski
Przemysław Olszewski

Ukończył studia prawnicze na Uniwersytecie Łódzkim, zdobył tytuł MBA z Informatyki i Zarządzania na Uniwersytecie Stanowym w Illinois w USA, absolwent podyplomowych studiów na Akademii Ekonomicznej w Katowicach z zakresu Audytu Systemów Informatycznych. Członek Stowarzyszenia Compliance w Polsce. Zawodowo zajmuje się ochroną danych osobowych, ochroną informacji, tworzeniem i wdrażaniem planów ciągłości działania oraz problematyką przeciwdziałania praniu pieniędzy. W latach 2008-2013 pełnił rolę Głównego Koordynatora Programu przeciwdziałania praniu pieniędzy w UNIQA TU na Życie S.A., w tym samym czasie pełnił funkcję Administratora Bezpieczeństwa Informacji w UNIQA TU S.A. Jako specjalista z zakresu ochrony danych osobowych udzielał wywiadów oraz był prelegentem wielu krajowych i zagranicznych konferencji. Przeprowadził kilkaset godzin szkoleń dla różnych grup zawodowych w zakresie ochrony danych osobowych i przeciwdziałania procederowi prania pieniędzy. Prowadził liczne projekty dla podmiotów gospodarczych, wśród których znajdowały się zarówno międzynarodowe koncerny, małe spółki oraz podmioty administracji samorządowej.

Zobacz inne szkolenia prowadzone przez Przemysław Olszewski

Stucke
Krzysztof Stucke

Ekspert z dziedziny prawa pracy i ubezpieczeń społecznych. Prawnik. Od 12 lat zarządza działami kadrowo-płacowymi dużych polskich firm. Prowadzi własną kancelarię prawa pracy, doradza i świadczy pomoc prawną. Wieloletni inspektor Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, gdzie przeprowadzał kontrole płatników w zakresie opłacania składek i rozliczania wypłaconych zasiłków. Jest ekspertem Infor S.A., autorem artykułów z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych. Aktualnie realizuje szkolenia z obszaru prawa pracy, ubezpieczeń społecznych, ochrony danych osobowych oraz obsługi programów: Płatnik, Symfonia Kadry i Płace .

Zobacz inne szkolenia prowadzone przez Krzysztof Stucke

Zapała
Barbara Zapała

Ukończyła Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego na kierunku Prawo (2008 r.), otrzymała Nagrodę imienia Profesora Waleriana Pańki - dla najlepszego absolwenta. Została także wyróżniona przez Rektora UŚ w Katowicach oraz Prezesa Regionalnej Izby Gospodarczej w Katowicach. Otwarcie na potrzeby przedsiębiorców działających w różnych branżach rozwijała m.in. dzięki działalności w organizacji FM Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych „Lewiatan” w latach 2008 - 2010. Uczestnik wielu szkoleń z zakresu komunikacji biznesowej organizowanych m.in. przez Business Centre Club, Polskie Stowarzyszenie Public Relations, Polskie Stowarzyszenie Zarządzania Kadrami. Od 2013 r. wpisana na listę radców prawnych prowadzoną przez Okręgową Izbę Radców Prawnych w Katowicach po ukończeniu aplikacji radcowskiej. Od 2015 r. prowadzi własną kancelarię prawną specjalizującą się w kompleksowej obsłudze prawnej podmiotów gospodarczych. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywała także jako prawnik i radca prawny in-house, odpowiadając na bieżące problemy kadry menadżerskiej oraz pracowników działów kadr, księgowości, finansów. W ramach dotychczasowej praktyki zawodowej koncentruje się zwłaszcza na zagadnieniach związanych z prawem gospodarczym i handlowym w obrocie krajowym i zagranicznym, zakładaniu nowych podmiotów gospodarczych, zagadnieniach związanych z prawem pracy, prawem podatkowym, ochroną danych osobowych z uwzględnieniem norm ISO, reprezentacji klientów przed organami kontrolnymi oraz w postępowaniach sądowych. Z ogromną pasją prowadzi szkolenia z zakresu prawa dla pracodawców i pracowników.

Zobacz inne szkolenia prowadzone przez Barbara Zapała

cena Cena zależy od lokalizacji i trybu szkolenia, jaki zostanie przez Państwa wybrany. Szkolenie jest zwolnione z VAT zgodnie z art. 43 ust. 1 pkt 26 lit. a Ustawy o podatku od towarów i usług z dnia 11.03.2004 r
Cena zawiera:
  • udział w szkoleniu
  • materiały szkoleniowe
  • serwis kawowy
  • lunch
  • certyfikat
płatność Płatność po szkoleniu. W przypadku jednostek budżetowych istnieje możliwość wystawienia faktury z terminem płatności po odbyciu szkolenia.
Szkolenie jest organizowane w kilku lokalizacjach: Katowice, Warszawa, Online
ul. Moniuszki 4 / 8 40-005 Katowice
ul. Wita Stwosza 32 / 5 2 piętro 02-661 Warszawa
Online
Realizacja szkoleń online krok po kroku:
  1. Po zaksięgowaniu wpłaty otrzymają Państwo na maila link z dostępem do wydarzenia na dedykowanej platformie
  2. W dniu szkolenia należy zalogować się do platformy. Szkolenie rozpocznie się o wyznaczonej godzinie
  3. Podczas szkolenia widzicie Państwo ekran podzielony na trzy części w których widoczne są: prezentacja, trener oraz czat

Opiekun szkoleń

Online
Natalia Rup

Ostatnio przeglądane

622
czas trwania Czas trwania: 8 godzin dydaktycznych
numer edycji Numer edycji: 15 edycja
Opiekun szkoleń
Online
Natalia Rup

Jesteś zainteresowany szkoleniami zamkniętymi
przygotowanymi zgodnie z potrzebami Twojej firmy?

Zadzwoń!
  • Warszawa zadzwoń 22 583 10 00
  • Katowice zadzwoń 32 353 09 26
zamknij
zamknij

zamknij