Sprawozdanie Finansowe 2015 - Krok 12

29.01.2016 2016-01-29T00:00:00+01:00 https://www.frr.pl/news/272/sprawozdanie-finansowe-2015-krok-12
Badanie rocznego sprawozdania finansowego

Celem badania rocznego sprawozdania finansowego przeprowadzanego zarówno obligatoryjnie jak i fakultatywnie jest wyrażenie przez biegłego rewidenta pisemnej opinii wraz z raportem o tym czy sprawozdanie finansowe rzetelnie i jasno przedstawia sytuację majątkową i finansową oraz wynik finansowy badanej jednostki. Wyrażenie przez biegłego rewidenta opinii poprzedza szereg czynności.
Oprócz obserwacji spisu z natury znaczących składników majątkowych, biegły musi między innymi ocenić system rachunkowości w jednostce, zbadać wiarygodność poszczególnych pozycji sprawozdania finansowego, przeanalizować zdarzenia po sporządzeniu sprawozdania itp. Badanie musi być ukończone do dnia zatwierdzenia rocznego sprawozdania finansowego, czyli nie później niż w ciągu 6 miesięcy od dnia bilansowego, a w przypadku sprawozdań sporządzanych na dzień 31.12.2015 r. najpóźniej do dnia 30 czerwca 2016 r.

W przypadku jednostek obowiązanych zwołać walne zgromadzenie (wspólników, akcjonariuszy, członków), tj. spółek z o.o., spółek akcyjnych, spółdzielni, towarzystw ubezpieczeń wzajemnych, towarzystw reasekuracji wzajemnej badanie musi być ukończone najpóźniej do dnia 15 czerwca 2016 r., ponieważ najpóźniej na 15 dni przed walnym zgromadzeniem należy udostępnić roczne sprawozdanie finansowe wraz z opinią oraz raportem biegłego rewidenta do wglądu osób w nim uczestniczących.

Art. 53, 64, 65 i 68 Ustawy o rachunkowości:
„Art. 53.
1. Roczne sprawozdanie finansowe jednostki, z zastrzeżeniem ust. 2b, podlega zatwierdzeniu przez organ zatwierdzający, nie później niż 6 miesięcy od dnia bilansowego. Przed zatwierdzeniem roczne sprawozdanie finansowe jednostek, o których mowa w art. 64, podlega badaniu zgodnie z zasadami określonymi w rozdziale 7.

Art. 64.
1. Badaniu podlegają roczne skonsolidowane sprawozdania finansowe grup kapitałowych oraz roczne sprawozdania finansowe – kontynuujących działalność:
    1) banków, zakładów ubezpieczeń oraz zakładów reasekuracji;
    1a) spółdzielczych kas oszczędnościowo-kredytowych;
    2) jednostek działających na podstawie przepisów o obrocie papierami wartościowymi oraz przepisów o funduszach inwestycyjnych;
    2a) jednostek działających na podstawie przepisów o organizacji i funkcjonowaniu funduszy emerytalnych;
    2b) krajowych instytucji płatniczych i instytucji pieniądza elektronicznego;
    3) spółek akcyjnych, z wyjątkiem spółek będących na dzień bilansowy w organizacji;
    4) pozostałych jednostek, które w poprzedzającym roku obrotowym, za który sporządzono sprawozdania finansowe, spełniły co najmniej dwa z następujących warunków:
        a) średnioroczne zatrudnienie w przeliczeniu na pełne etaty wyniosło co najmniej 50 osób,
        b) suma aktywów bilansu na koniec roku obrotowego stanowiła równowartość w walucie polskiej co najmniej
2 500 000 euro,
        c) przychody netto ze sprzedaży towarów i produktów oraz operacji finansowych za rok obrotowy stanowiły równowartość w walucie polskiej co najmniej 5 000 000 euro.

Art. 65.
1. Celem badania sprawozdania finansowego jest wyrażenie przez biegłego rewidenta pisemnej opinii wraz z raportem o tym, czy sprawozdanie finansowe rzetelnie i jasno przedstawia sytuację majątkową i finansową oraz wynik finansowy badanej jednostki zgodnie z mającymi zastosowanie przepisami ustawy i przyjętymi zasadami (polityką) rachunkowości.

Art. 68.
Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, towarzystwa ubezpieczeń wzajemnych, towarzystwa reasekuracji wzajemnej, spółki akcyjne oraz spółdzielnie są obowiązane do udostępnienia wspólnikom, akcjonariuszom lub członkom rocznego sprawozdania finansowego i sprawozdania z działalności jednostki, a jeżeli sprawozdanie finansowe podlega obowiązkowi badania – także opinii wraz z raportem biegłego rewidenta – najpóźniej na 15 dni przed zgromadzeniem wspólników, walnym zgromadzeniem akcjonariuszy lub walnym zgromadzeniem członków albo przedstawicieli członków spółdzielni. Spółka akcyjna udostępnia ponadto akcjonariuszom sprawozdanie rady nadzorczej lub komisji rewizyjnej albo organu administrującego.”

Autor: Dorota Andrychowska

Dbamy o Twoją prywatność

Poprzez wykorzystanie ciasteczek oraz technologiom pokrewnym, jesteśmy w stanie dostosować prezentowane Ci treści. Zgoda na zapisywanie informacji w Twojej przeglądarce oraz ich używanie i przetwarzanie (włączając profilowanie oraz analizy rynkowe i statystyczne) umożliwia nam lepsze dopasowanie oferty do Twoich potrzeb i zainteresowań. Odpowiedzialność za zarządzanie Twoimi danymi ponosi Centrum Szkoleniowe FRR wraz z wybranymi partnerami, z którymi nawiązaliśmy współpracę.

Pamiętaj, że zgoda jest całkowicie dobrowolna. Swój wybór możesz zmodyfikować na stronie Polityki prywatności.

Wybór zgód

Wyświetl szczegóły