Jaka stawka VAT w gastronomii - 5% czy 8%?

14.06.2021 2021-06-14T00:00:00+02:00 https://www.frr.pl/news/1150/jaka-stawka-vat-w-gastronomii-5czy-8
Fundacja Rozwoju Rachunkowości
Prowadząc usługi gastronomiczne, podatnik może mieć uzasadnione wątpliwości czy taka działalność powinna zostać zakwalifikowana jako tzw. "usługi związane z wyżywieniem", podlegające opodatkowaniu VAT według stawki 8%, czy jako dostawa "gotowych dań", do których można zastosować stawka 5% VAT.
Podobna sprawa jednego z polskich podatników trafiła ostatecznie do NSA, który ze względu na powzięte wątpliwości postanowił zawiesić postępowanie i zwrócić się do TSUE z następującymi pytaniami:
1.    Czy w zakresie pojęcia "usługi restauracyjnej", do której zastosowanie ma obniżona stawka VAT, mieści się sprzedaż dań gotowych, w sytuacji, w której sprzedawca:
        •    udostępnia kupującym infrastrukturę umożliwiającą spożycie nabytego posiłku na miejscu (wydzielona przestrzeń przeznaczona do konsumpcji, dostęp do toalet),
        •    brak jest wyspecjalizowanej obsługi kelnerskiej,
        •    nie występuje serwis w ścisłym znaczeniu,
        •    proces zamówień jest uproszczony i częściowo zautomatyzowany,
        •    klient ma ograniczone możliwości personalizacji zamówienia?
2.    Czy dla odpowiedzi na pytanie pierwsze znaczenie ma sposób przygotowania dań, polegający w szczególności na poddawaniu obróbce termicznej niektórych z półproduktów oraz skomponowaniu z półproduktów gotowych dań?
3.    Czy dla odpowiedzi na pytanie pierwsze wystarczające jest, aby klient miał potencjalną możliwość skorzystania z oferowanej infrastruktury, czy też niezbędne jest ustalenie, że z punktu widzenia przeciętnego klienta element ten stanowi istotną część świadczenia?

TSUE podkreślił, że działalność restauracyjną charakteryzuje szereg elementów i czynności, wśród których dostawa żywności jest tylko jedną ze składowych i gdzie w znacznej mierze dominują usługi, a zatem w takiej sytuacji działalność tę należy uznać za "świadczenie usług".
W wyroku wskazano, że w świetle prawa unijnego:
•    usługi restauracyjne i cateringowe oznaczają usługi polegające na dostarczaniu gotowej lub niegotowej żywności lub napojów albo żywności i napojów, przeznaczonych do spożycia przez ludzi wraz z odpowiednimi usługami wspomagającymi pozwalającymi na ich natychmiastowe spożycie,
•    dostarczanie żywności lub napojów, lub żywności i napojów stanowi jedynie element większej całości, w której muszą przeważać usługi,
•    usługi restauracyjne polegają na świadczeniu takich usług w lokalu należącym do usługodawcy, podczas gdy usługi cateringowe polegają na świadczeniu takich usług poza lokalem usługodawcy,
•    za usługi cateringowe i restauracyjne nie uznaje się dostawy gotowej lub niegotowej żywności lub napojów, albo dostawy gotowej, lub niegotowej żywności i napojów wraz z ich transportem lub bez niego, ale bez żadnych innych usług wspomagających.

Ponadto ostatecznie TSUE uznał, że:
"(...) pojęcie "usług restauracyjnych i cateringowych" obejmuje dostarczanie żywności wraz z odpowiednimi usługami wspomagającymi, mającymi na celu umożliwienie natychmiastowego spożycia tej żywności przez klienta końcowego, czego zweryfikowanie należy do sądu odsyłającego. Jeżeli klient końcowy podejmie decyzję o nieskorzystaniu z zasobów materialnych i ludzkich udostępnionych mu przez podatnika w związku z konsumpcją dostarczonej żywności, należy uznać, że z dostawą tej żywności nie wiąże się żadna usługa wspomagająca."

Z wyroku wynika, że wybór klienta ma decydujące znaczenie dla zastosowania właściwej stawki VAT. Jeżeli kupujący zadecyduje o spożyciu posiłku na miejscu, to będzie to usługa restauracyjna (stawka 8% VAT), a jeżeli weźmie posiłek na wynos, to dojdzie do dostawy towaru - gotowego dania (stawka 5% VAT).

Zastosowanie wyroku w praktyce może być bardzo trudne, ponieważ nawet jeżeli klient zadeklaruje, że nie będzie korzystał z możliwości spożycia posiłku "na miejscu" i poprosi o przygotowanie go "na wynos", to przecież i tak może ostatecznie zmienić zdanie i zjeść posiłek w lokalu (czyli „na miejscu”).

Dlatego dla rozstrzygnięcia wątpliwości w sprawie zastosowania stawki podatku VAT (5% lub 8%) przy usługach gastronomicznych należy poczekać na wyrok NSA w sprawie tego podatnika.

Jesteś zainteresowany szkoleniami zamkniętymi
przygotowanymi zgodnie z potrzebami Twojej firmy?

Zadzwoń!
  • Warszawa zadzwoń 22 583 10 00
  • Katowice zadzwoń 32 353 09 26
zamknij
zamknij

zamknij

Dbamy o Twoją prywatność

Poprzez wykorzystanie ciasteczek oraz technologiom pokrewnym, jesteśmy w stanie dostosować prezentowane Ci treści. Zgoda na zapisywanie informacji w Twojej przeglądarce oraz ich używanie i przetwarzanie (włączając profilowanie oraz analizy rynkowe i statystyczne) umożliwia nam lepsze dopasowanie oferty do Twoich potrzeb i zainteresowań. Odpowiedzialność za zarządzanie Twoimi danymi ponosi Centrum Szkoleniowe FRR wraz z wybranymi partnerami, z którymi nawiązaliśmy współpracę.

Dane są przetwarzane w celu udoskonalenia użytkowania naszych serwisów, generowania danych statystycznych oraz poprawy ogólnej funkcjonalności naszej strony. Klikając przycisk "Zgadzam się", wyrażasz zgodę na marketingowe i statystyczne wykorzystanie plików cookies przez platformę FRR oraz partnerów.

Pamiętaj, że zgoda jest całkowicie dobrowolna. Swój wybór możesz zmodyfikować na stronie Polityki prywatności.

Kliknij polityka cookies, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki internetowej.

Wybór zgód

Wyświetl szczegóły