Sprawozdanie Finansowe 2015 - Krok 14

02.02.2016 2016-02-02T00:00:00+01:00 https://www.frr.pl/news/274/sprawozdanie-finansowe-2015-krok-14
Zatwierdzenie rocznego sprawozdania finansowego

Zatwierdzenie rocznego sprawozdania finansowego jednostki następuje przez uchwałę organu zatwierdzającego najpóźniej do 6 miesięcy od dnia bilansowego, czyli przy założeniu, że dniem bilansowym jest 31.12.2015 r., nie później niż do 30 czerwca 2016 r. Roczne sprawozdanie finansowe zatwierdzają:

- w spółkach z o.o. - wspólnicy
    - w spółkach akcyjnych - akcjonariusze
    - w spółdzielniach - członkowie
    - w towarzystwach ubezpieczeń wzajemnych - członkowie
    - w towarzystwach reasekuracji wzajemnej - członkowie

Art. 53 Ustawy o rachunkowości:
„1. Roczne sprawozdanie finansowe jednostki, z zastrzeżeniem ust. 2b, podlega zatwierdzeniu przez organ zatwierdzający, nie później niż 6 miesięcy od dnia bilansowego. Przed zatwierdzeniem roczne sprawozdanie finansowe jednostek, o których mowa w art. 64, podlega badaniu zgodnie z zasadami określonymi w rozdziale 7.

3. Podział lub pokrycie wyniku finansowego netto jednostek zobowiązanych, zgodnie z art. 64 ust. 1, do poddania badaniu rocznego sprawozdania finansowego może nastąpić po zatwierdzeniu sprawozdania finansowego przez organ zatwierdzający, poprzedzonego wyrażeniem przez biegłego rewidenta opinii o tym sprawozdaniu bez zastrzeżeń lub z zastrzeżeniami. Podział lub pokrycie wyniku finansowego netto, dokonany bez spełnienia tego warunku, jest nieważny z mocy prawa.

4. Podział lub pokrycie wyniku finansowego netto jednostek niezobowiązanych do poddania badaniu rocznego sprawozdania finansowego może nastąpić po zatwierdzeniu sprawozdania finansowego przez organ zatwierdzający.”

Autor: Dorota Andrychowska

Dbamy o Twoją prywatność

Poprzez wykorzystanie ciasteczek oraz technologiom pokrewnym, jesteśmy w stanie dostosować prezentowane Ci treści. Zgoda na zapisywanie informacji w Twojej przeglądarce oraz ich używanie i przetwarzanie (włączając profilowanie oraz analizy rynkowe i statystyczne) umożliwia nam lepsze dopasowanie oferty do Twoich potrzeb i zainteresowań. Odpowiedzialność za zarządzanie Twoimi danymi ponosi Centrum Szkoleniowe FRR wraz z wybranymi partnerami, z którymi nawiązaliśmy współpracę.

Pamiętaj, że zgoda jest całkowicie dobrowolna. Swój wybór możesz zmodyfikować na stronie Polityki prywatności.

Wybór zgód

Wyświetl szczegóły